EMDR
Wat is EMDR?
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Letterlijk vertaald betekent EMDR: “door oogbeweging het opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenis(sen), deze verwerken en ontlading van de emotionele reacties”.
Als je iets meegemaakt hebt in je leven en deze gebeurtenis blijft zich regelmatig afspelen op je netvlies. je voelt je heel naar daarbij, je ziet weer de beelden en je krijgt heftige emoties, dan noemen we dat een traumatische gebeurtenis. Kenmerkend voor zo’n herinnering’zijn je heftige emoties, de levendige beelden en je fysieke reacties daarop. Deze herinneringen spelen steeds weer op in situaties, die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Soms hoor je een geluid, ruik je een geur of zie je een beeld, die de gevoelens aan die gebeurtenis weer terug brengen met alle lichamelijke reacties van toen.
Wanneer kan EMDR je helpen?
Het is belangrijk bij alle therapeutische behandelingen om eerst na te gaan waar je klachten vandaan komen. Wat je al ondernomen hebt om van je klachten af te komen. Dan wordt samen een behandeltraject opgesteld, dat het beste bij jou past. EMDR wordt door je therapeut gebruikt naast de eigen specialisaties. Dat kan zijn hypnotherapie, psychotherapie, NEI of NLP. Daardoor kunnen je klachten, als die erg op elkaar lijken toch op verschillende manieren verholpen worden. Samen met je therapeut wordt dus gezocht naar de oorzaak: Wat is er gebeurd? Hoe heb je hier op gereageerd. En dan kan met de therapie gestart worden.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten hebben aangetoond, dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Recente onderzoeken geven aan dat EMDR ook bij kinderen en jongeren blijvend goede resultaten heeft. Na een aantal behandelingen ben je in staat je leven weer op te pakken. Je klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
Welke klachten?
Een kleine greep uit de klachten, die succesvol met EMDR zijn behandeld:
- dwanggedachtes
- gepest zijn
- ruzie op de werkvloer met collega’s
- slechte verhouding met leidinggevende
- traumatische bevalling
- inbraak of overval in huis
- verkeersongeluk
- angst voor autorijden en/of vliegangst
- klachten die voortkomen uit je jeugd
- slecht zelfbeeld/weinig
- zelfvertrouwen
- paniekaanvallen
- angsten en fobieën (spinnen, vliegen enz.)
- straatvrees
- depressieve klachten
- terecht komen in een loverboy situatie
- ouders van anorexia patiënten
Behandelmethode
Deze behandelmethode wordt sinds 1994 in Nederland toegepast. Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met beurtelings stimulatie van je beide hersenhelften. Op deze manier wordt de informatieverwerking in je hersenen gestimuleerd.
Wetenschappelijk onderzocht
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten hebben aangetoond, dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Er is steeds meer bewijs, dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten, zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast als onderdeel van een breder behandelplan.